Kuzʹma Jakovlevič Gorbunov životopis

Konstantin Gorbunov · pseudonym

ruská, 1908 - 1986

Životopis

Narodil se v roce 1908 ve vsi Paňšino v Kajbyševské oblasti v rodině drobného rolníka. Vychodil vesnickou školu a pracoval v otcově hospodářství. Po Velké říjnové revoluci se věnoval kulturní práci na vesnici a jako rolnický dopisovatel přispíval do různých listů.
Za sovětské vlády se mu dostalo středoškolského vzdělání a již v roce 1925 vydává první knihu povídek "Šéfovy boty" a v roce 1930 román "Ledy pukají". Právě tak jako v tomto románu zabývá se kolektivizací sovětské vesnice i ve sbírce povídek "Čin" a v novele "Rodina". S románem "Ledy pukají" se seznámili čeští čtenáři již v letech 1932 a 1935.

Za velké vlastenecké války působil Gorbunov jako válečný dopisovatel a po demobilizaci jako šéfredaktor nakladatelství "Mосковский рабоčей" (Moskovskij rabočij) a "Cоветский писатель" (Sovetskij pisatěl). V posledních letech znám také svou překladatelskou činností.

Román "Ledy pukají" vyšel v Sovětském svazu několikrát, naposledy v přepracovaném a doplněném vydání v roce 1953, z kterého je překlad roku 1956 pořízen.
Protože podstata románu i po přepracování zůstává nezměněná, platí i dodnes slova A. M. Gorského, kterými knihu v roce 1930 uvedl.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Kuzʹma Jakovlevič Gorbunov - knihy

1956  %Ledy pukají

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Gorbunov je 0x v oblíbených.