Kuo Si životopis

čínská, 1020

Životopis

 Kuo Si pocházel z okresu Wen-sien (v severočínské provincii Che-nan), narodil se počátkem 11. století, snad roku 1001 či kolem 1020/23. O jeho mládí není nic známo, snad byl taoistickým mnichem, koncem 60. let 11. století byl ve zralém věku přijat do císařské malířské akademie, kde záhy zaujal vysoké postavení; už za svého života byl pokládán za nejvýznačnějšího malíře své generace. Podílel se na výzdobě císařských paláců a chrámů v hlavním městě (Kchaj-fengu), v 80. letech i na zkrášlení Konfuciova chrámu v Čchü-fu.

Jeho rané tušové krajinomalby jsou blízké pojetí jeho učitele Li Čchenga a malířů 10. století – Kuan Tchunga a Fan Kchuana, v pozdějších se projevují jeho inovace –kompozice lépe využívající rozptýlenou perspektivu, charakteristická dramatičnost a energie spojená s realistickými detaily. Zachovalo se jen málo z jeho děl, slavná jsou Předjaří z roku 1072 a Příchod podzimu.

Kuo Siův syn Kuo S’ sestavil otcovy teoretické úvahy o krajinomalbě do traktátu Lin-čchüan kao-č’ (林泉高致, O vznešené podstatě lesů a [vodních] proudů), který obsahuje mnoho informací o smyslu a technice tehdejšího malířství a je cennou pomůckou pro pochopení severosungské krajinomalby. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Kuo Si - knihy

2016  90%Vznešené hodnoty lesů a potoků

Žánry autora

Literatura naučná Umění

Štítky z knih

Si je 0x v oblíbených.