Kozma Prutkov životopis

ruská, 1801 - 1863

Životopis

Kozma Petrovič Prutkov (rusky: Козьма Петрович Прутков) je mystifikace, uměle vytvořená osobnost spisovatele, respektive kolektivní pseudonym, pod kterým uváděli svá satirická díla hrabě Alexej Konstantinovič Tolstoj a bratři Alexej Michajlovič Žemčužnikov a Vladimír Michajlovič Žemčužnikov. Na některých Prutkovových dílech spolupracoval i Alexandr Michajlovič Žemčužnikov.

Kozma Petrovič Prutkov se narodil 23. dubna greg. / 11. dubna jul. roku 1801 ve vesnici Tentělevoj Bliz, Solvyčegodský újezd v Archangelské oblasti. Až na své dětství a rané jinošství strávil celý život v carské službě. V roce 1820 vstoupil do vojenské služby a do dubna 1823 sloužil u husarů. Pak požádal o uvolnění a dostal službu u ministerstva financí, na Cejchovním úřadu. Jeho kariéra byla úspěšná, byl vyznamenáván a povyšován. Dosáhl všech myslitelných úředních poct, byl činným státním radou, ředitelem Cejchovního úřadu a nositelem řádu sv. Stanislava I. stupně. Veškeré své volné chvíle ale věnoval literatuře. Byl básník, bajkář, dramatik, filosof a historik. Zemřel 25. ledna greg. / 13. ledna jul. roku 1863 v Petrohradu. Po jeho smrti byly v jeho pozůstalosti nalezeny i projekty na vylepšení carské státní správy.

Jeho dílo vynikající parodistickou duchaplností, se vysmívá všemu omezenému, tupému, falešnému, odvozenému a zpátečnickému v tehdejší literatuře a bojuje zejména proti uměleckému indiferentismu k společenskému životu amravním otázkám (zdroj životopisu: wikipedie.cz, https://bit.ly/2PdRxfV)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura světová Humor

Štítky z knih

ruská literatura

Prutkov je 0x v oblíbených.