Karel Zeman životopis

česká, 1950

Životopis

Malíř a ilustrátor, žije ve středočeské obci Jeviněves na Mělnicku. Původním povoláním mechanik polygrafických strojů, poté vystudoval strojní průmyslovku. Pracoval také v České národní bance. V mládí jako sportovec hrál na výkonnostní úrovní fotbal v dresu Viktorie Žižkov. Výtvarné tvorbě se zprvu věnoval jako samouk. Dnes patří k vyhledávaným knižním i časopiseckým ilustrátorům a nakreslil také řadu obálek.
Věnuje se rovněž karikaturám osobností sportovního, kulturního a politického dění i kreslenému humoru. Ve volné tvorbě je v Karlově kolekci řada portrétů, olejomaleb a dalších prací.
Ve světě komiksu se zabývá zejména dobrodružnou, fantasy a sci-fi tematikou. Spolupracoval s magazínem Kometa, časopisy Ikarie, Aréna, Rodokaps a dalšími. Vytvořil sérii kreslených příběhů podle literárních předloh Julese Vernea, Otakara Batličky i jiných autorů. V tvorbě vycházející z díla Jaroslava Foglara nakreslil pro časopis Kometa komiks Boj na Čertovce (1990).
Další komiks s názvem Rychlé šípy- ti praví hrdinové byl vydán v roce 2018 v knižním souboru Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství.
Je také autorem kolekce samostatných kreseb s tematikou Rychlých šípů. (zdroj životopisu: Kniha Rychlé Šípy 33)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.