Karel Jaroslav Obrátil životopis

česká, 1866 - 1945

Životopis

Český kulturní pracovník, novinář, spisovatel, básník a překladatel. Psal také pod pseudonymy ABC, Alfa, Karel Jaroš a Jaroslav Olšanský.

Působil jako ředitel školy v Uherském Hradišti. Podle autora doslovu Velkého slovníku sprostých slov Jana Hýska s ním bylo kvůli jeho zaobírání se pornografií přes čtyři roky vedeno disciplinární řízení, po němž byl nakonec plně rehabilitován, společensky byl ale nadále ostrakizován, proto se roku 1926 trvale stěhuje do Prahy.

Netajil se protifašistickými postoji, což dlouho procházelo bez postihu, nakonec jej ale gestapo 6. března 1945 zatklo a odvezlo do svého pražského sídla – Pečkárny. O měsíc později, 5. dubna 1945, na následky mučení ve vězeňské nemocnici na Pankráci, umírá. Jeho asi nejvýznamnějším dílem jsou původně kolportážně vydávaná Kryptadia, která byla později vydána ve třech svazcích a jejichž třetí díl vyšel samostatně jako Velký slovník sprostých slov. Výběr z Kryptadií vydal také Ivan Wernisch pod názvem Kdo to čte, je prase (2008). (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění