Karel Janeček životopis

česká, 1973

Životopis

Karel Janeček (* 26.7.1973 Plzeň) je český matematik, pedagog, bojovník proti korupci a autor volebního systému D21 - Janečkova metoda.
Přednášel finanční matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je spolumajitelem (23,6 %) a předsedou dozorčí rady společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty.[3] Je zakladatelem a předsedou správní rady Nadačního fondu proti korupci. Založil také Institute H21, Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu (dnes Nadační fond Neuron na podporu vědy), Nadační fond pomoci a platformu Znesnáze21, Nadaci Karla Janečka a nadaci Science 21.
V roce 1997 získal titul MBA na Bradley University v americkém městě Peoria. O rok později absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor teorie pravděpodobnosti a matematická statistika. Roku 2004 získal titul Ph.D. v oboru mathematical finance na Carnegie-Mellonově univerzitě v Pittsburghu.
Janečkem spoluvlastněná společnost RSJ obchoduje od roku 2000 londýnské derivátové burze NYSE Liffe, v roce 2004 byla jmenována oficiálním tvůrcem trhu. Od září 2009 se jako první česká společnost stala členem evropské derivátové burzy Eurex se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem. Významného postavení na trzích dosáhla zejména zdokonalováním vlastního systému matematických algoritmů pro obchodování s finančními deriváty. Primárně jako tvůrce trhu na derivátových burzách.
V letech 2004–2005 působil jako vědeckovýzkumný pracovník na Rakouské akademii věd, v letech 2007–2013 přednášel na MFF UK v Praze. Specializuje se na optimální řízení ve finanční matematice.[4] Je také členem vědecké rady Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické.

V roce 2009 založil Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, který vzešel z jeho dlouhodobého úsilí o podporu vědy. Cílem fondu byla z počátku podpora projektů převážně základního vědeckého výzkumu, a to v matematice, ekonomii a medicíně[6]. V současné době fond uděluje z prostředků mecenášů granty na vědecké projekty v oborech fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy. Fond podporuje mladé vědce působící v České republice a úspěšné české vědce, kteří se rozhodnou pro návrat ze zahraničí. V roce 2013 se fond přejmenoval na nadační fond Neuron, dnes Nadační fond Neuron na podporu vědy. V listopadu 2021 se vědecká a správní rada nadačního fondu rozhodla ukončit s Janečkem spolupráci, vzhledem k jeho vyjádřením o onemocnění covid-19 a očkování, která „jsou v příkrém rozporu s poznáním nejlepších vědců, se kterými spolupracujeme“. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.