Jurij Michaljovič Postnikov životopis

Jurij Michaljovič Družkov, Jurij Družkov · pseudonymy

ruská, 1927 - 1983

Životopis

Jurij Michaljovič Družkov, rusky: Юрий Михайлович Дружков, vlastním příjmením Postnikov (Постников) (18.4.1927 — 30.12.1983) byl sovětský spisovatel knih pro děti, autor slavných knih o příhodách Čárytužky a Bambuly Krambambuly (Карандаш и Самоделкин), mnohokrát vydaných a přeložených do 28 jazyků.
Narodil se v Moskvě. Když mu byly tři roky, onemocněl a nemohl chodit. Matka jej odvezla na léčení Jaltu, kde vleže strávil 14 let. Nemohl chodit jako jeho vrstevníci, tak si začal vymýšlet pohádky o tom, jak se plaví po mořích a oceánech, cestuje po vzdálených zemích. Když po 14 letech vstal, musel se znovu učit chodit.
V roce 1956 se objevil nový dětský časopis Vesjolyje Kartinki (Весёлые Картинки), na jehož stranách si vymyslel dvě dnes už proslulé postavičky - Čárytužku a Bambulu Krambambulu. V roce 1964 napsal knihu Lupiči a čárytužka (Приключения Карандаша и Самоделкина), který v SSSR vyšla nákladem 250 000 výtisků a stala se bestselerem - za týden byla vyprodaná. Knihy se začaly vydávat po celém světě a v roce 1969 získala v Praze zlatou medaili jako nejlepší dětská kniha století.
Celý život pracoval pro děti: psal pohádky, povídky a loutkové hry. Posledních 10 let života pracoval na knize pro dospělé Кто по тебе плачет (Kto po těbje plačet, =kdo tě oplakává), která spatřila světlo světla až 20 let po jeho smrti. Autor zrovna tuto knihu považoval za hlavní ve své tvorbě. Kniha o lásce a dětech s neuvěřitelně zamotaným, zajímavým námětem.
V díle svého otce pokračoval jeho syn Valentin Jurjevič Postnikov, rusky: Валентин Юрьевич Постников (*4.8.1970), který napsal 25 knih pro děti. (zdroj životopisu: https://www.labirint.ru/authors/20014/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jurij Michaljovič Postnikov - knihy

1967  88%Lupiči a čárytužka
1983  91%Čárytužka a Bambula Krambambula

Žánry autora

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky

Štítky z knih

pro děti od 6 let

Postnikov je 0x v oblíbených.