Juraj Kubánka životopis

slovenská, 1928 - 2021

Životopis

Slovenský choreograf Juraj Kubánka se narodil 31. října roku 1928 v Turie, obci rozložené v malebném údolí Malé Fatry pod vrcholkem Minčolom. Pochází z učitelské rodiny. Již od dětství získal důležitý základ své matky Bronislavy, legendy folklórního hnutí a zakladatelky dětského souboru „Troch“ v Liptovských Sliačích.

Zde se nepochybně zrodil zájem a trvalý vztah Juraje Kubánka k lidovému tanci. Základní školní vzdělání získal v Liptovských Sliačích a Ružomberku. Na Lékařské fakultě v Bratislavě, kam byl přijat v roce 1947 a studoval do roku 1949. V průběhu studia spoluzaložil skupinou Odzemkári /1948 až 1949/, což jej nasměrovalo k rozhodnutí, aby přešel do uměleckého souboru Lučnica a následně se stal tanečníkem Slovenského lidového uměleckého kolektivu /SĽUK/. Již od roku 1950 realizoval své samostatné choreografické úpravy slovenských lidových tanců.

V roce 1957 absolvoval Vysokou školu muzických umění v Bratislavě, obor choreografie u profesorů J. Reimosera, I. V. Psoty, a R. Brauna, se závěrečnou prací Povesť o Jánošíkovi a hôrnych chlapcoch. Od roku 1958 byl vedoucím tanečního souboru Slovenského lidového uměleckého kolektivu a v roce 1960 jej již vedl jako umělecký šéf. V SĽUKu působil až do svého odchodu do důchodu koncem roku 1993. Souběžně byl do roku 1971 i choreografem Státního souboru pro srbskou lidovou kulturu v hornolužickém Budyšíne /Bautzen/, dnes Spolková republika Německo.

Jeho umělecké dílo je tvořeno více jak 250 choreografiemi. Kubánkova umělecká dráha je především spojená se SĽUKem a středoevropskými lidovými tanečními tělesy : Poddukelský ukrajinský lidový soubor, Československý státní soubor písní a tanců aj. Neodmyslitelnou částí Kubánkovy choreografické tvorby je spolupráce s medií s divadly a filmem: Filmové studio Koliba – Rodná zem /1953, rež. Josef Mach, Myjavský tanec, Cepíkový tanec, Východoslovenský tanec, aj/; Živá voda /1980, rež. Jozef Medveď/.

Jako herec se ve filmu objevil v roli Kočiška ve filmu Návrat Jána Petru /1984, rež. Martina Ťapáka/ a jako otec Vrchovský si zahrál ve filmu Skleníková Venuša /1985, rež. Martin Ťapák/
aj; podílele se jako choreograf na filmové adaptaci opery J. Cikkera Jánošík/1987 – taneční část. Ve Slovenské televizi jako choreograf nastudoval - Tanečné miniatúry, Harmonia pastoralisaj, ve Slovenském národním divadle - Krútňavu /1952/; pro mnohá divadla zpracoval choreografie - Divadlo Romatan v Košiciach, Divadlo bratrů Mrštíků v Brně aj. Svými tanečními úpravami se podílel i na představeních Laterny magiky. (zdroj životopisu: www.fdb.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.