Julius von Payer životopis

rakousko-uherská, 1841 - 1915

Životopis

Julius Johannes Ludovicus von Payer (2. září 1841, Teplice – 19. srpna 1915, Bled) byl teplický rodák, významný horolezec, polárník, objevitel, kartograf a malíř.

Dokázal absolvovat 43 prvovýstupů na vysokohorské štíty v Alpách. kde se projevil jako výtečný kartograf. Díky tomu se dostal do dvou německých a dvou rakouských polárních výprav. Zúčastnil se i výprav do Grónska.

Při poslední ze svých výprav za polární kruh v sedmdesátých letech bylo objeveno do té doby neznámé souostroví, které Payer pojmenoval na počest císaře Zemí Františka Josefa. Své polární zážitky zachytil teplický rodák v rozsáhlém malířském díle. Jeho jméno nese Payerův ostrov v Zemi Františka Josefa. Na počest svého rodného města zde pojmenoval (německy) Teplický záliv a Šanovský ostrov. V Teplicích je na jeho rodném domě v ulici U Nových lázní (lázeňský dům Julius Player je kulturní památka) jemu věnovaná pamětní deska.

Dobrodružství ze svých výprav k severu rovněž popsal v knize, jejíž zredukovaná verze vyšla v češtině pod názvem V ledovém zajetí v roce 1969. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.