Juanita Coulson životopis

americká, 1933

Životopis

Juanita Ruth Coulsonová (12. 2. 1933) se narodila jako Juanita Ruth Wellons v Andersonu v americkém státě Indiana. Hned po studiích pedagogiky a anglické literatury učila na základní škole, později vystřídala nejrůznější zaměstnání, v padesátých a šedesátých letech se stala aktivní členkou v americkém SF-fandomu. Tam také poznala svého budoucího manžela, SF-autora Roberta Coulsona.

Její první povídka Another Rib (Druhé žebro) vyšla v roce 1963 v časopise Magazine of Fantasy & Science Fiction. Napsala ji spolu se svou slavnou kolegyní Marion Zimmer Bradley pod pseudonymem John Jay Wells. Vedle gotických „hrůzostrašných” románků napsala i několik próz science fiction, z nichž nejlepší je právě Kosmická past (Space Trap) z roku 1976. K jejím dalším SF-románům patří Crisis on Cheiron (Krize na Cheironu, 1967) a The Singing Stones (Zpívající kameny, 1968), kde se autorka zasazuje za ochranu cizích světů a jejich podivuhodných ekologických systémů před Často nepromyšleným zásahem lidí. Unto the Last Generation (Až do poslední generace, 1975) popisuje boj lidstva o přežití, které samo sebe díky nebezpečnému vynálezu sterilizovalo. Po malém výletu do fantasy romány The Web Of Wizardry (Pavučina kouzel, 1978) a The Death God’s Citadel (Pevnost Boha smrti, 1980) se Coulsonová vrací opět k SF rodinnou ságou Children of the Stars (Děti hvězd). Za pozornost stojí především první svazek celé série Tomorrows Heritage (Dědictví pro zítřek, 1981), líčící na pozadí navázání kontaktu s cizí, vysoce inteligentní rasou stavbu gigantického kosmického korábu, jenž chce pro sebe získat jedna z nejvlivnějších a nejbohatších rodin světa.

Autorka rovněž vydávala dlouhá léta spolu se svým manželem Robertem magazín Yandro, který v roce 1965 dokonce získal cenu Hugo jako nejlepší amatérský časopis, orientovaný na literaturu SF a fantasy. (zdroj životopisu: Kosmická past)

Ocenění

Juanita Coulson - knihy

1992  55%Kosmická past

Žánry autora

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež

Štítky z knih

Coulson je 0x v oblíbených.