Juan Ruiz životopis

španělská, 1283 - 1350

Životopis

Juan Ruiz, známý jako Arcikněz Hitský, byl kastilský básník žijící v první polovině XIV. století. Je autorem jednoho z nejdůležitějších literárních děl středověké španělské literatury: Kniha o pravé lásce (Libro de buen amor).
Z autobiografických údajů z jeho knihy je téměř jisté že se narodil v Alcalá de Henares a později žil v Gaudalajaře a v Toledu, než byl jmenován arciknězem v Hitě. Arcibiskup z Toleda Gil de Albornoz nechal Ruize na třínáct let uvrhnout do žaláře.
Víme pouze o jednou díle které napsal: Kniha o pravé lásce (Libro de buen amor) také nazývané Kniha písní (Libro de los cantares), Poesie (Poesías) atd. Předpokládá se, že dílo napsal při svém pobytu ve vězení. V úvodu knihy varuje čtenáře před nebezpečím lásky pošetilé, chlípné, světské (loco amor). Vzývá jméno Aristotelovo a snaží se ospravedlnit některé své přílíš odvážné myšlenky. Záhy však zapomíná na opatrnost a oddává se opěvování své naprosto volné lásky. Vypráví o rozmanitosti milostných dobrodružství například o láskách dona Melóna de la Huerta a doňi Endriny, při niž vystupuje postava doňi Urruci zvané Trotaconventos. Trotaconventos je jakousi předchůdkyní Celestiny, staré kuplířky, která je hlavní hrdinkou jedné z nejvýznamnějších knih španělské literatury, knihy Celestina. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Juan_Ruiz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Juan Ruiz - knihy

1979  67%Kniha pravé lásky

Žánry autora

Literatura světová

Štítky z knih

španělská literatura

Ruiz je 0x v oblíbených.