Josef Wolf životopis

Wolf Waldheim · pseudonym

německá, 1908 - 1945

Životopis

Wolf Waldheim vlastním jménem Josef Wolf (28.5.1908 –2.4.1945), sudetský Němec se narodil ve Starém Městě pod Sněžníkem do rodiny železničáře. Již od útlého mládí vykazoval nadání v několika uměleckých oborech – maloval akvarely, hrál na několik hudebních nástrojů a psal básně k různým příležitostem. Psal pro různé německé noviny v okolí – např. Freudenthaler Zeitung (Bruntál), Sudetenbote (Šumperk), Deutsches Bergland (Zábřeh n. Mor.) veselé i vážnější povídky o životě v horách, básně a články o turistice.

Při příležitosti slavnostního otevření Katolického spolkového domu ve Starém Městě v roce 1926 napsal divadelní hru Waldröslein (Lesní růžička), která měla u publika velký úspěch a v následujících letech vyšla několikrát jako román pod různými názvy a s mírnými úpravami, i jako četba na pokračování v novinách Nordmährischer Grenzbote.

Wolfovo asi nejznámější dílo je románové zpracování místní pověsti Der Fluch auf der Buschmühle (Kletba Lesního mlýna). Kromě toho je Wolf ještě spoluautorem kroniky Starého Města, která vycházela na pokračování v novinách Sudetenbote.

Wolf si vydělával na živobytí mj. na stavbě kasáren a do r. 1939 pracoval v Šumperku. V roce 1940 byl povolán do války a účastnil se bojů na východní i západní frontě. Několik dní před koncem války, 2. dubna 1945, padl v Německu a je pochován na vojenském hřbitově nedaleko Kasselu. (zdroj životopisu: https://limam.upol.cz)

Ocenění

Josef Wolf - knihy

2021  86%Lesní růžička

Žánry autora

Literatura světová Romány Pověsti

Štítky z knih

Wolf je 1x v oblíbených.