Josef Vinárek životopis

česká, 1920 - 2008

Životopis

PhDr. Josef Vinárek, knihovník, redaktor, publicita, autor křížovek a hádanek se narodil 17. prosince 1920 v Chlebičově na Opavsku. Již od dětství měl dvě velké vášně - knihy a křížovky a hádanky.
Střední školu - učitelský ústav začal studovat v Opavě, ale kvůli německé okupaci Československa ji dokončil a odmaturoval v Kroměříži. Po ukončení školy působil jako dělník v Ostravě, učitel na Moravě a vedoucí knihovny v Litovli. V roce 1945 byl jmenován knihovnickým inspektorem v okrese Litovel. Roku 1948 byl přeložen do knihovnického oddělení Ministerstva informací a osvěty (dnes Ministerstvo kultury ČR), kde pracoval do roku 1961. V letech 1962-1968 působil jako ředitel tehdejší Státní knihovny v Praze (dnes Národní knihovna ČR). Po nuceném odchodu z této pozice byl zaměstnán v nakladatelství Orbis a profesionálně se také zaměřil na svůj dlouholetý koníček a zálibu - tvorbu hádanek a křížovek.
Pokud jde o vzdělání, během 2. světové války kromě střední školy absolvoval státní knihovnický kurz v Kroměříži. Později při zaměstnání vystudoval obor knihovnictví na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a následně ještě další obor na fakultě osvěty a žurnalistiky stejné univerzity. 19.12. 1966 obhájil jako první knihovník doktorát z filozofie. Téma jeho disertační práce znělo "Úloha knihoven ve vzdělávání dospělých v procesu vědecko-technické revoluce v USA". Tento námět souvisel s jeho půlročním stipendijním pobytem UNESCO v USA, Kanadě, Francii a Velké Británii v roce 1965. (zdroj životopisu: Občasník knihoven okresu Opava)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura naučná Hobby O literatuře

Štítky z knih

hádanky křížovky

Vinárek je 0x v oblíbených.