Josef Tomáš životopis

česká, 1933

Životopis

Narozen 23.11.1933 v Poličce. Maturoval v roce 1952 na gymnáziu ve Vysokém Mýtě. Na ČVUT v Praze v roce 1957 absolvoval jako strojní inženýr, specializace textilní stroje. V Liberci nejprve tři roky působil jako učitel na strojní průmyslovce a pak další tři roky jako asistent na katedře mechaniky na tamější Vysoké škole. Od roku1962 místo vědeckého pracovníka v Ústavu mechaniky strojů Slovenské akademie věd v Bratislavě. Pracoval v oboru nelineárního kmitání. v roce 1966 udělen titul CSc.

Po sovětské invazi do Československa v roce 1968 s manželkou a dvěma malými dětmi opustil natrvalo svou rodnou zemi. Ve své vědecké práci pokračoval po dobu dvou let v Německu, pak strávil jeden rok jako profesor na University of Florida, USA, načež následovalo šest let práce ve výzkumném středisku společnosti Volkswagen v Německu.

V roce 1976 se vystěhoval do Austrálie, kde mu byla nabídnuta akademická pozice na Royal Melbourne Institute of Technology. Tam přednášel až do roku 1993, kdy odešel do důchodu. Vzápětí však založil soukromou firmu Advea Engineering, která se zabývá inženýrskými pracemi pro automobilové firmy.


Do roku 2005 dokončil čtrnáct sbírek. Ta poslední je Ze zápisků jedné ženy. (zdroj životopisu: http://joseftomas.com/zivotopis)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.