Josef Štolba životopis

česká, 1846 - 1930

Životopis

JUDr. Josef Štolba (*3. května 1846, Hradec Králové – †12. května 1930, Praha) byl český dramatik, vychovatel, právník a spisovatel.

Nejdříve začal se studiem na gymnáziu v rodném Hradci Králové, dokončil jej v Praze na akademickém gymnáziu. V Praze také vystudoval práva. V roce 1870 přijal místo vychovatele u šlechtické rodiny Kouniců. S hrabětem Desfours-Walderode podnikl roku 1875 roční cestu do Ameriky a později s jinými osobnostmi procestoval celou Evropu a dostal se i do Západní Indie (dnešní Pakistán) a za polární kruh. Poté, co se vrátil domů, získal roku 1874 doktorát práv, vykonával pět let soudní a advokátní praxi. Byl koncipientem v notářské kanceláři a časem i notářem v Nechanicích, Pardubicích a v Královských Vinohradech. V Pardubicích se angažoval roku 1880 ve Spolku pro zřízení divadelního domu.

Hlavním oborem jeho spisovatelské činnosti byly fejetony a dramatická tvorba. Ve svých cestopisech uměl barvitě vylíčit své zážitky ze zahraničních cest. Podílel se na založení časopisu Paleček. Dramatická tvorba se týkala hlavně veseloher, ale zkusil i jiné žánry. Řada jeho her se hraje dodnes. Debutoval s nimi v Prozatímním divadle a později se prosadil i v Národním divadle. JUDr. Josef Štolba napsal i svou autobiografii. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.