Josef Honys životopis

česká, 1919 - 1969

Životopis

Josef Honys (10. listopadu 1919, Jičín, Československo – 24. června 1969, Ústí nad Labem, Československo) byl český básník, výtvarník a představitel českého experimentálního umění 60. let 20. století. Spojoval výtvarné umění s psaným textem, zabýval se experimentální poezií, je autorem vizuálních básní a kaligramů. V oblasti výtvarného umění vytvářel mimo jiné zejména koláže, asambláže a seriáže. Jeho malířská tvorba rozvíjí zejména princip psychologického vnímání rozvoje čáry, často na pozadí starších děl (čára večera, čára sfingy, definice portrétu čarou).

Studoval na jičínské reálce, později vystudoval obor matematiky a výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Již od roku 1937 se pokoušel pod vlivem surrealismu o experimenty v poezii uplatňováním vícevýznamových výrazů, slovních novotvarů, znaků a kreseb. Surrealistická orientace výtvarných pokusů se posléze prolnula s experimentální poezií psychologicky podbarvenou stavy podvědomí a snových prožitků. Ve svém díle rozvíjel experimentálně nekonvenční formy např. text - test. Další rozvoj autora přerušila 2. světová válka. Potom, zejména v 50. letech byl pronásledován komunistickým režimem, nějaký čas musel dokonce pracovat jako manuální dělník. Vrcholná výtvarná díla pokročilých šedesátých let představují variace psychologického vnímání čáry na různých výtvarných podkladech a její průniky (většinou olejomalby na kartonu, v menší míře na plátně či na skle), dále pak série různých koláží, asambláží, seriáží a hypnomů (abstrahovaná zobrazení vývojových okamžiků hypnagogické vize). V roce 1966 debutoval na výstavě Obraz a písmo v Kolíně. Administrativní chybou nebyl uveden v seznamu vystavovatelů, ale jedna z jeho vystavených prací Karnevalová pozvánka byla uvedena v katalogu. Ještě v témže roce uskutečnil svou první velkou výstavu s názvem Hra na čáru. Konala se v pražské Viole koncem roku 1966 a spolu s ním vystavoval Ladislav Novák. Josef Honys zde představil 45 prací s motivem čáry, mezi nimi 10 oboustranných maleb na skle, zavěšených do prostoru, přičemž při průhledu vznikal z každé strany jiný obraz. V březnu 1968 vystavoval v Divadle hudby v Ústí nad Labem společně s Emilem Julišem. Dále se účastnil výstavy Nová citlivost v Domě umění v Brně a výstavy Premiere inventaire international de la poésie élementaire v galerii D. Davy v Paříži. Ještě v témže roce vystavoval i v Terstu a v Benátkách na výstavě s názvem Sign in Space. V průběhu 60.let publikoval řadu svých prací časopisecky, zejména v Hostu do domu, Dialogu či Sešitech.Poslední výstava během jeho života byla Expo internacionál de novissima poesia, která se konala v březnu a dubnu 1969 v Buenos Aires.

V roce 1969 připravoval k vydání svou první výtvarně-básnickou sbírku "Nesmelián, aneb do experimentálních textů vstup nesmělý", která měla vyjít v nakladatelství Dialog. Následující den po odevzdání díla do redakce zahynul pod koly autobusu za nikdy neobjasněných okolností. O několik měsíců později bylo nakladatelství zrušeno a kniha nemohla být vydána.

Politická situace v Čechách po roce 1969 již neumožnila další výstavy a publikace. Některé práce však byly posmrtně publikovány v zahraničí, proběhly i některé výstavy. Mezi nejvýznamnější patří výstava Liberarse, Liberarte konaná v uruguayském Montevideu (tehdejší Československo na výstavě zastupovaly díla Josefa Honyse, Ladislava Nebeského a Jindřicha Procházky).

V Čechách zůstával Josef Honys dlouho téměř zapomenut. Jedinou výjimkou byla výstava Česká vizuální poezie v r. 1975 v Praze, kde byl zastoupen 8 pracemi. Teprve ve 2. polovině devadesátých let dochází ke zvýšení zájmu o tento druh umění. V roce 1997 proběhla v Praze na Strahovském klášteře výstava „ Báseň, obraz, gesto , zvuk ( experimentální poesie 60.let.)“, kde byl také zastoupen Josef Honys. Některé z jeho vystavených prací jsou uvedeny i v katalogu. V r.2007 uvádí Galerie Smečky v Praze výstavu Josefa Hampla a Josefa Honyse pod názvem „ Setkání šicího stroje s lokomotivou“. Je i vytištěn samostatný katalog Honysových prací. V r. 2008 tatáž galerie uvádí výstavu „ Básnivá koláž“ . Josef Honys je zastoupen na výstavě i v katalogu. V r.2014 v rámci výstavy „ Vy troubo ! pro Jiřího Koláře“ v zámku v Hradci nad Moravicí bylo vystaveno 7 Honysových prací.

V nedávné době byly nalezeny další, dosud nepublikované básně a kresby Josefa Honyse. Plánují se další výstavy a publikace. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura česká Poezie

Štítky z knih

Honys je 0x v oblíbených.