Jon Turk životopis

americká, 1945

Životopis

Jon Turk se narodil 16.prosince 1945 a vyrůstal na břehu jezera ve státě Connecticut. Absolvoval Phillipsovu akademii v Andoveru v r. 1963, pokračoval na Brownově universitě, studia ukončil na University of Colorado, kde získal v roce 1971 doktorát z organické chemie. V témž roce napsal první učebnici ekologie v USA, které se prodalo 100.000 výtisků.
Protože měl, jak říkáme u nás doma „boty z toulavého telete“ začal prakticky souběžně se svou vědeckou činností – napsal 25 odborných knih z oblasti životního prostředí a geologie – vandrovat po světě a při každé vhodné příležitosti se vydával do divočiny sám, se svými přáteli, se svou pozdější ženou Chris a preferoval především oblasti okolo severního polárního kruhu. Tam jezdil na kajaku v severním Pacifiku a kolem mysu Horn. Na kole se projel po severní Gobi, jako první slézal velké stěny hor Baffinova ostrova, podnikl několik cest na severovýchodní Sibiř. Abych to shrnul, pohyboval se v místech a způsobem, který je sice obdivuhodný, pro normálního člověka ale obtížně byť jen představitelný.
O svých výpravách napsal několik poutavých knih, ve kterých se - mimo popisu cesty i v podstatě vyznává z lásky k mrazivému a krásnému, současně ale i krutému severu.
V roce 1980 se oženil se svou partnerkou z řady výprav Chris a žili spolu v Montáně. Později – po smrti Chris, která zahynula v lavině v r. 2005 – uzavřel nový sňatek s Ninou Maclean. Má tři děti, šest vnoučat a stále pevné zdraví.

Ocenění

Jon Turk - knihy

2000  88%Chladné oceány

Žánry autora

Literatura naučná Cestopisy a místopisy

Štítky z knih

moře a oceány

Turk je 0x v oblíbených.