John Webster životopis

anglická, 1580 - 1625

Životopis

John Webster (asi 1580, Londýn - po 1625, asi tamtéž) byl anglický dramatik pozdní renesance (období tzv. alžbětinského divadla), proslulý zejména svou tragédií Vévodkyně z Amalfi (1613, Duchess of Malfi).

O jeho životě toho není příliš mnoho známo. Ví se, že byl synem londýnského výrobce kočárů, že pravděpodobně vystudoval práva na Middle Temple v Londýně a že se oženil již v sedmnácti letech. Po roce 1602 začal spolupracovat se skupinou dramatiků (např. Thomas Dekker, Thomas Middleton a další) na různých divadelních hrách (historické hry a komedie), z nichž většina nebyla nikdy vydána tiskem. První jeho samostatnou hrou je Bílá ďáblice (The White Devil) z roku 1612. Své vrcholné dílo, tragédii Vévodkyně z Amalfi (Duchess of Malfi) vytvořil roku 1613. V umělecké práci pokračoval ještě v polovině dvacátých let.

Datum jeho smrti není známo. Mohl zemřít kdykoliv po roce 1625. Jisté je, že Thomas Heywood ve své didaktické básni Hierarchie of the Blessed Angels (Hierarchie blahoslavených andělů) z listopadu 1634 již o něm hovoří jako o mrtvém. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Webster)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.