John Habberton životopis

americká, 1842 - 1921

Životopis

Současník Bret Harta a Marka Twaina, narodil se r. 1842 v Brooklině. Jest z nejpopulárnějších spisovatelů amerických. Byl za mládí zaměstnán v knihtiskárně, později v závodě vydavatelů Harper Brothers. Roku 1872 vedl samostatně revui "Christian Union" a stal se jedním z hlavních redaktorů "New York Heraldu". První jeho práce, s počátku od nakladatelů odmítané, vyšly roku 1876 a došly velikého úspěchu v Americe i v Anglii, kde dožily se mnohých vydání. Přeloženy byly do různých jazyků. Spisů jeho vážných i humoristických je řada, z nichž i několik dramat a humoristický životopis Jiřího Washingtona. Do češtiny přeloženy byly dosud jeho humoristické povídky "Helenina drůbež", "Děti jiných rodičů" a "Dvojčátka paní Mayburnové", jež svědčí o dokonalé znalosti dětské duše, vystihujíce povahu dítěte do nejjemnějších odstínů.

Řada povídek, z nichž tuto výběr podáváme, uvádí nás do zcela jiného ovzduší a prostředí. Autor líčí v nich svým originálním způsobem život na americkém Západě; vyniká jadrností i stručností a vystihuje vždy situaci. Lid, jejž popisuje, je většinou povahy drsné, samorostlé, a liší se životem i prostředím od tuctových lidí davových --- jsou to zkrátka "jiní lidé".

A tak jeví se Habberton všestranným talentem, ať zachycuje jemné odstíny dětské duše nebo drsnou povahu zlatokopa z divokého Západu. (zdroj životopisu: http://www.phil.muni.cz/~jirka/children/children1/habbert.ht)

Ocenění