John Augustine Zahm životopis

americká, 1851 - 1921

Životopis

Reverend John Augustine Zahm (pseudonym H. J. Mozans), CSC (14. června 1851 – 10. listopadu 1921) byl kněz Svatého kříže, spisovatel, vědec a jihoamerický průzkumník. Narodil se v New Lexingtonuv Ohiu a zemřel v Mnichově v Německu.
Je autorem mnoha vědeckých textů a publikovaných prací proti Darwinovu hnutí. Psal také katolické vědecké eseje publikované mimo jiné v American Catholic Quarterly a Catholic World. Bojoval prostřednictvím psaní a využil svého podrobného zázemí ve vědě, aby bránil schopnost Boha a katolické víry zůstat ve vědecké sféře. Se zaměřením na katolické muže vědy v minulosti založil Zahm časopis Katolická věda a katoličtí vědci. V letech 1891-96 publikoval několik knih a článků na toto téma, které vyvrcholily knihou Evoluce a Dogma v roce 1896.
V tomto textu, stejně jako ve svých dalších, Zahm argumentoval, že římský katolicismus může plně přijmout evoluční pohled na biologické systémy, pokud tento názor není soustředěn kolem Darwinovy teorie přírodního výběru. Poté, co se Vatikán v roce 1898 rozhodl knihu přijmout s nedůvěrou, Zahm toto vyvrácení plně přijal a odtáhl se od jakéhokoli psaní o vztahu teologie a vědy.
Pseudonym Fr. Zahma byl odvozen od způsobu, jakým se v mládí podepisoval: Jno. S. (Stanislaus, opuštěné prostřední jméno) Zahm. Jeho díla byla přeložena do francouzštiny, italštiny, španělštiny a byla publikována a čtena v Severní a Jižní Americe, stejně jako v Evropě. Patří mezi ně: Žena ve vědě a Velcí inspirátoři. The Quest for El Dorado, a obecný název jeho trilogie byl "Following the Conquistadores", a názvy knih s názvem Up the Orinoco and Down the Magdalena (1910), Along the Andes and Down the Amazon (1912) a In Southland Southland (1916), všechny čerpaly z jeho cest po Jižní Americe.
Zahm se spřátelil s 26. prezidentem Spojených států Theodorem Rooseveltem,který také miloval a četl Danteho v italštině. Byl to otec Zahm, kdo přemluvili prezidenta Roosevelta, aby se zúčastnil toho, co se stalo známým jako Roosevelt-Rondonova vědecká expedice do Jižní Ameriky, a která by také zahrnovala Theodorova syna Kermitua plukovníka Da Silva Candido Rondona, aby šli proti řece Rio da Dúvida (Řeka pochybností, nyní Rooseveltova řeka).
Fr. Zahm plánoval knihu o historickém a archeologickém studiu Svaté země, ale zemřel na bronchiální zápal plic v mnichovské nemocnici při cestě na Blízký východ. Rukopisy jeho pracovní knihy Od Berlína po Bagdád a Babylon byly nalezeny a vydány posmrtně. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

John Augustine Zahm - knihy

1899  %Věda a učenci katoličtí

Žánry autora

Náboženství Historie Věda

Štítky z knih

Zahm je 0x v oblíbených.