Johanna Frid životopis

švédská, 1988

Životopis

Johanna Frid chce, aby její psaní bylo tak tmavé, že by vás bolely oči, a tak zábavné, že budete funět jako prase. Píše o tom, že má rodinu, že ji nemá, o Skandinávii, žárlivosti a nevyléčitelné osamělosti duše.

Frid debutovala v roce 2017 spoluprací s Gordanou Spasic. Familieepos (Family Epos), básnické dílo, bylo nominováno jak na cenu Katapult Svazu švédských spisovatelů, tak na Cenu švédského rozhlasu za poezii.

Nora aneb Oslo v plamenech je její první román. Byl publikován na konci roku 2018 s velkým ohlasem u kritiky a 11 po sobě jdoucích týdnů se umístil na prestižním seznamu kritiků Dagens Nyheter (7 týdnů jako číslo jedna).

Johanna Frid se nedávno přestěhovala z Kodaně do Stockholmu, města, kde se narodila. Má magisterský titul v oboru kultura a komunikace a hluboce se zajímá o skandinávské jazyky a možnosti severské kulturní komunity.

V současné době připravuje román s pracovním názvem Stora spökboken (Velká kniha duchů). Příběh se točí kolem tří dospělých sourozenců, nedávno zesnulé matky, mrtvého psa a tvrdohlavého dvanáctiletého chlapce, který nosí černé kožené boty.

Ocenění

Johanna Frid - knihy

2020  60%Nora aneb Oslo v plamenech

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

nenávist žárlivost stalking nemoci žen Instagram

Frid je 0x v oblíbených.