Jochen Till životopis

německá, 1966

Životopis

Jochen Till je německý spisovatel, autor dětských knih a dramatik.

Narodil se 27. května 1966 ve Frankfurtu nad Mohanem, vyrostl v Bad Sodenu a nyní žije ve Frankfurtu nad Mohanem. Po absolvování střední školy v roce 1988 - po 3x opakování 8. ročníku a 1x opakování 11. ročníku - nejprve magisterským studiem anglistiky, amerikanistiky a germanistiky a vedle toho pracoval v četných různých zaměstnáních, kupř. jako videoobchod, noční hlídač nebo prodejce komiksů.

Poté, co v mládí psal převážně básně a texty písní, Till pracuje jako spisovatel na volné noze od roku 1997 a od roku 2005 na plný úvazek. Většina jeho děl nakladatelství Rowohlt, Arena a zejména Ravensburger spadá do oblasti literatury pro děti a mládež. Kromě toho byly dosud vydány dva svazky poezie a příspěvky do četných antologií.

Působí také jako scenárista, překladatel a editor textů a dialogů, stejně jako patron „Young Media Jury“ ve Frankfurtu.

V roce 2003 byla jeho kniha Pískání v uších nominována na německou cenu za literaturu pro mládež.

Jeho kniha „Poslední romantik“, road movie s černým humorem, byla veřejnosti představena v roce 2004 ve frankfurtském Batschkappu. Zvuková kniha stejného jména byla nahrána živě během dvou večerů ve frankfurtském nočním životě.

V říjnu 2008 měla jeho první hra Belly Landing, adaptace jeho stejnojmenného románu, premiéru jako hra pro mládež ve Frankfurtu Landungsbrücken. V červnu 2009 následovala další jevištní adaptace jeho vlastní předlohy se Sturmfrei.

Jochena Tilla, který, jak sám přiznává, neumí číst, „alespoň ne nahlas a před lidmi“, doprovází na svých rozsáhlých čtenářských cestách vždy kmen herců a řečníků, kteří interpretují jeho texty. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.