Jiřina Parmová

česká, 1892 - 1975 statistiky

Nahrávám...

Životopis

Jiřina Parmová (Rieglová)

Jiřina Weitlichová – Parmová . Narozená 18.6. 1892 v Kutné Hoře.
Zemřela v roce 1975 v Praze. Jejím druhým manželem byl spisovatel. J.O. Parma.

Novinářka, malířka, prozaička, a dramatická autorka. Absolvovala učitelskou přípravku v Kutné Hoře a obchodní školu v Teplicích-Šanově. V letech 1918-1925 pobývala na Slovensku (Bratislava, Banská Bystrica). Již ve dvacátých letech Jiřina Parmová počala psát do různých listů – Národní politika, Bratislavský deník a časopisů - Hvězda, Klas,.Pražský ilustrovaný zpravodaj, Zvon. V letech 1927-1935 působila jako odpovědná redaktorka Lípa – ABC nové ženy. Tento čtrnáctideník byl časopis informativního charakteru, který měl informovat ženy o současných trendech (o módě, literatuře, společenských událostech). ve společnosti. V roce 1936 se stala vedoucí ženské rubriky melantrišského deníku Telegraf a po jeho zastavení v roce 1943, přešla do deníku A-Zet. Jako autorka knih pro děti začala psát na počátku třicátých let, kdy napsala knihu – Z pohádky do pohádky – (1931). Do vědomí širší čtenářské veřejnosti vstoupila v období let 1940-1946, kdy se počala prosazovat jako autorka dívčích románů a dramat. V letech 1940 a 1941 pracovala jako filmová publicistka a referentka pro informativní časopis – Praha v týdnu. Zkušenost s filmovým prostředím Barrandova a s filmovou přehlídkou domácí filmové tvorby - ,,Filmové žně ve Zlíně - v roce 1940 a 1941” se přenesla i do její spisovatelské činnosti , když napsala román – To byl český muzikant (1940). V roce 1941 vychází její další kniha – Království pod lípou. V následujících třech letech vyšly Jiřině Parmové další knihy: A neuveď nás v pokušení. (1942), Sami dva (1943), Bloudění (1944), Rodná města (1945).

Pseudonymy: Irča, Irpa, Jiřina. Naďa.
Šifry: JR, PA, J:P. (Praha v týdnu- 1940-1941), j.p. (Praha v týdnu – 1940-1941

Bibliografie:

J.P. [Jiřina Parmová]. Ti, kteří nejsou na plátně.
Praha v týdnu 2, (29.8-4.9.) 1941, s. 13.
Jiřina Parmová. Rok úspěchů režiséra Františka Čápa.
Praha v týdnu 2, (10-16.10) 1941, s. 1-2, [portrét rež. 1f.].
-jp-. [Jiřina Parmová]. Nebe a dudy. Slavinského film o pracujícím člověku.
Praha v týdnu 2, (7-13.11) 1941, č. 45, s. 6. [rec. 1f.].
Jiřina Parmová. ,,Velká přehrada” z produkce Loydfilmu dokončena.
Praha v týdnu 2, (7-13.11.) 1941, č. 45, s. 6, [zpr. 1f.].
Jiřina Parmová. Premiéra ,,Jana Cimbury”
Praha v týdnu 2, (21-27.11.) 1941, č. 47, s. 1-2, [rec. 2f.].


Seznam periodik: A-Zet. 1940-1941. – NK Praha.
Lípa – 1927-1935. - NK Praha.
Hvězda československých paní a dívek.
Hvězda českých paní a dívek. 1927-1935. NK Praha.
Pražský ilustrovaný zpravodaj. – 1938-1941. – NK Praha.
Praha v týdnu -1940-1941.- NK Praha
Telegraf.- 1938- 1941. NK Praha.


Literatura:

Dolenský, A.: Kulturní adresář ČSR: biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic. Praha: 1934.
Kunc, J.: Slovník soudobých českých spisovatelů : krásné písemnictví v letech 1918-1945, Praha: Orbis, 1945, s. 624.
Lexikon české literatury: 3/1, M-O. Praha: Academia, 2000, s. 790.
Slovník odpovědných redaktorů a šéfredaktorů legálního českého denního tisku v letech 1939-1945. Mattfyzpress, Praha: 2007, s. 94.
Tauš, K.: Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů a časopisů pro čtenáře novin. Blansko: Karel Jelínek, s. 289, 306.
Vopravil, J.: Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: SPN, 1973, s. 1032.



Zpracoval: Heralt.

Zdroj životopisu: Seznam literatury , Periodika NK

Populární autoři:

Jan Werich

1905 - 1980
Eduard Petiška

1924 - 1987