Jiřina Jirásková životopis

česká, 1931 - 2013

Životopis

Jiřina Jirásková (17. února 1931 Praha – 7. ledna 2013 Praha) byla česká herečka, partnerka českého filmového a televizního režiséra Zdeňka Podskalského. Byla také vyslankyní dobré vůle při Českém výboru UNICEF.

Vystudovala Pražskou konzervatoř, kam přešla z řádového gymnázia v Kutné Hoře. Po absolvování konzervatoře hrála nejprve rok v Hradci Králové. V roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde poté stále působila. Od 30. května 1990 do 30. června 2000 zde také zastávala funkci ředitelky.

Před kamerou dostala první velkou příležitost ve špionážním dramatu Smyk, který v roce 1960 natočil režisér Zbyněk Brynych. Potom hrála ve filmech Každá koruna dobrá a Pohled do očí. V 60. letech objevil její komediální talent režisér Zdeněk Podskalský. V 70. letech ale pro ni nastala nucená přestávka na jevišti i před kamerou. Na filmové plátno se vrátila v roce 1983 rolí zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky.

V televizi a ve filmu vytvořila více než 140 rolí.

Jejím manželem byl herec Jiří Pleskot, za kterého byla vdaná jen dva roky. Později žila dvacet sedm let se svým životním partnerem Zdeňkem Podskalským.

Neměla žádné děti.

Zemřela po dlouhé nemoci ve věku 81 let ve svém bytě v Praze na Vinohradech, dne 7. ledna 2013. (zdroj životopisu: česká wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jiřina Jirásková - knihy

1999  91%Jiřina Jirásková o sobě

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

herečky české herečky

Jirásková je 0x v oblíbených.