Jiří Světlík životopis

česká, 1924 - 2022

Životopis

Skaut, politický vězeň nacismu i komunismu.

Pochází z Plzně, kde jeho otec vlastnil tiskárnu, a proto se také on sám vyučil tiskařem. Když komunisté v roce 1948 tiskárnu rodině zabavili, odešel pracovat do porcelánky v Lokti u Karlových Varů. Brzy se zapojil do činnosti skupiny lidí, která pomáhala vězňům v nedalekých uranových dolech. Sháněli jídlo a předávali dopisy příbuzným odsouzených.
Vše se dařilo držet v tajnosti až do března 1952. Tehdy osmadvacetiletého Jiřího společně s dalšími pěti členy skupiny zatkli a před koncem roku odsoudili. Jiří Světlík dostal 20 let za vyzvědačství a velezradu. StB přišla na to, že kromě pomoci vězňům skupina předávala informace o podmínkách v pracovních táborech do zahraničí. U soudu Jiřímu přitížilo i to, že byl v roce 1944 odsouzen nacistickým soudem za „napomáhání nepříteli a přípravu velezrady“. Pro komunistické soudce to byl důkaz toho, že když bojoval proti Hitlerovi, bojuje i proti Stalinovi. Trest si odpykával nejdříve ve věznici v Chebu, následovaly uranové doly Nikolaj a Rovnost u Jáchymova, kde byl do vyhlášení amnestie v roce 1960. Ta se na něj, coby protistátního špiona a vedoucího skupiny, nevztahovala. Byl převezen do věznice ve Valdicích a propuštěn až na další amnestii v roce 1962.
Poté pracoval ve skladu Kovodružstva v Plzni a na nějaký čas se stal i vedoucím. O toto místo přišel při prověrkách po srpnové okupaci v roce 1968. Až do důchodu pak pracoval jako pomocný dělník. Svá věznění později popsal v knize Paměti starého kriminálníka. (zdroj životopisu: http://www.pametnaroda.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jiří Světlík - knihy

2020  100%Vousatý lenivec
2006  0%Paměti starého kriminálníka

Žánry autora

Literatura česká Biografie a memoáry Historie

Štítky z knih

Světlík je 0x v oblíbených.