Jiří Sklenička-Zderazský životopis

česká, 1934

Životopis

Jiří Sklenička se narodil roku 1934 v malé obci Zderaz u Smiřic. Po studiu na gymnáziu v Praze a v Kralupech n. Vlt. vystudoval Vysokou školu chemickou v Pardubicích a a potom téměř 30 let pracoval v továrně na výrobu koberců ve Vratislavicích u Liberce.
V roce 1983 odešel do Alžírska, kde se podílel na výstavbě textilní továrny, vrátil se pak domů, ale brzo nato byl pozván do Maroka, aby tam vyučoval chemii a textilní technologii na právě se otevírající Polytechnice v Casablance. Po roce však změnil zaměstnání a stal se předním pracovníkem soukromé továrny na výrobu koberců v Tangeru.
Po pěti letech se vrátil domů. Všechny své poznámky o denních zážitcích a dojmech, které si během pobytu v Casablance a v Tangeru zapisoval na nejrůznější kusy papíru, doma pak zabalil, přelepil lepící páskou a uložil. Po téměř dvaceti letech onen balík otevřel, začetl se do poznámek a napsal knihu, která není cestopisem, ale souborem obrázků psaných i kreslených.
Po jediné návštěvě svého rodiště v roce 2009, kdy našel rodný dům a celou bývalou obec zcela zdevastovanou, začal používat druhé příjmení Zderazský. (zdroj životopisu: autor)

Ocenění

Jiří Sklenička-Zderazský - knihy

2015  80%Maroko na vlastní kůži

Žánry autora

Literatura naučná Cestopisy a místopisy

Štítky z knih

cestopisné příběhy Maroko cestopisy české cestopisy

Sklenička-Zderazský je 0x v oblíbených.
Osobní web autora