Jiří Simandl životopis

česká, 1924

Životopis

Jiří Simadl se narodil 3. ledna 1924 v době hospodářské krize. Otec pracoval jako kočí, matka posluhovala v rodině přednosty stanice českých drah v Blatné. Otec si v roce 1928 dostavěl domek, do kterého se všichni rádi nastěhovali. Ale krátce na to dostal místo u ČSD ve Strakonicích. Celá rodina se stěhovala do Strakonic, kde otec pracoval jako výpravčí. Po dvou letech se rodina přestěhovala zpět do Blatné.
Ve Strakonicích začal Jiří Simandl chodit do první třídy. V roce 1939 ukončil základní školu a vyučil se zámečníkem. Začal pracovat v České zbrojovce ve Strakonicích, kam dojížděl až do dubna 1945. Matka byla doma se dvěma mladšími bratry, otec byl v koncentračním táboře. Nutně potřeboval práci, aby pomohl matce uživit rodinu. Naštěstí hned 1. května 1945 mohl nastoupit k dráze, kde pracoval až do roku 1984.
K jeho koníčkům patří rybaření, sběr hub a psaní veršů. Z jeho veršů je cítit jak láska k rodnému kraji, kterou najdete v jeho verších, tak i pokora a úcta k životu a lidem. (zdroj životopisu: Milovanému kraji, Jiří Simandl, Svaz obcí Blatenska 2013)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jiří Simandl - knihy

2013  80%Milovanému kraji

Žánry autora

Poezie

Štítky z knih

regionální literatura poezie Blatensko

Simandl je 0x v oblíbených.