Jiří Pomeje životopis

česká, 1964 - 2019

Životopis

Jirka se narodil 13.12. 1964 rodičům Jiřímu, který byl povoláním inženýr a Jaroslavě, která pracovala jako porodní asistentka. Absolvoval gymnázium a v této době začal navštěvovat stepařský kroužek. Tanci se věnoval několik let a dokonce 10 let závodně. Účinkoval i v baletnu ve hře Bachačisarajská fontána, kde ztvárnil dvojroli Poláka a Tatara.

Poté se přihlásil na Damu, a i když přijímací zkoušky udělal, nebyl přijat z důvodu vyloučení jeho otce z komunistické strany. Měl ale štěstí v neštěstí, neboť při posledním kole přijímaček se přijeli podívat i někteří ředitelé oblastních divadel. Jirku tehdy zaujala nabídka ze Šumperka, kde získal angažmá a hned obsazení do šesti rolí.

Po roce v divadle opět zkusil štěstí a přihlásil se na Damu. Tentokrát byl konečně přijat. Ještě před tím si však stačil zahrát malou roli v pohádce S ČERTY NEJSOU ŽERTY. Během studií si zahrál např. v seriálu VŠICHNI DOBŘÍ VOJÁCI a poté ve filmu DOTYKY. Damu absolvoval roku 1988.

Roku 1989 nastoupil povinnou vojenskou službu v Táboře. Mezitím si stihl zahrát ve filmu MUKA OBRAZNOSTI. Roku 1992 založil společnost FRONDA film. Producentsky se například podílel na filmu PRINCEZNA ZE MLEJNA, Z PEKLA ŠTĚSTÍ a nebo ANDĚLSKÁ TVÁŘ. Roku 1994 se oženil s herečkou Michaelou Kuklovou. S tou si zahrál například ve filmu PLAYGIRLS II. a nebo ve filmu Zdeňka Trošky Andělská tvář.

Rok 2002 se pro něj stal zlomovým. Rozhodl se financovat již zmíněnou Andělskou tvář, ale v době příprav mu bylo odmítnuto splufinancování filmu ze strany FV Plast. Jiří ovšem věřil v úspěch filmu a rozhodl se jej dotočit. Na jeho dokončení si musel bohužel půjčit, ale věřil, že se mu investované peníze vrátí. Do kin však lidé moc nechodili a tak se film stal celkem neúspěšným. Jiří Pomeje jako producent zkrachoval, byla na něj uvalena exekuce a začal mít problémy i s alkoholem.

Roku 2007 se podílel na přípravě výstavy Gottllandu a v témže roce se rozvedl se svou manželkou Michaelou Kuklovou. Zdálo by se, že se roku 2008 konečně usmálo na Jirku štěstí, oženil se totiž s Ivetou Bartošovou. Opak byl však pravdou, ke konci roku 2009 podala žádost o rozvod sama Iveta Bartošová. (zdroj životopisu: uživatel alnahu)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jiří Pomeje - knihy

2007  80%Jak se plave ke dnu

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

vzpomínky čeští herci

Pomeje je 0x v oblíbených.