Jiří Červený životopis

česká, 1887 - 1962

Životopis

JUDr. Jiří Červený (*4.srpna 1887, Hradec Králové, †6.května 1962, Praha) byl český kabaretiér, humorista, spisovatel a hudební skladatel, otec české herečky a operní pěvkyně Soni Červené, její sestry Jiřiny Drobné roz.Červené a vnuk známého výrobce, vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václava Františka Červeného. Jeho druhou manželkou se stala herečka Erna Červená roz. Luhanová.
Původním povoláním byl právník. V roce 1909 založil s Bassem a dalšími kolegy kabaretní skupinu Červená sedma, pro niž poté pracoval jako libretista, v letech 1918 – 1922 byl jeho ředitelem.
Vedle zakladatele a uměleckého vedoucího byl také společně s dalšími členy hlavním autorem písní tohoto sdružení. Jeho skladby nalezneme i pod pseudonymem Karel Gersten a (společně s Františkem Hvížďálkem) Geo Frank, u pozdějších textových překladů též Kačer. Do roku 1922 se skladatelsky, textařsky a překladatelsky podílel – ať sám nebo ve spolupráci s ostatními členy Červené sedmy – na více než 400 písničkových a kupletních titulech. Tři desítky jich nahráli na gramofonové desky (Ultraphon, Esta), zpravidla pod vedením dirigenta R. A. Dvorského.

Po zániku kabaretu působil Jiří Červený krátce coby žurnalista, poté provozoval v letech 1923 – 1949 vlastní soukromou advokátní praxi, tato práce ho však prý nikdy příliš neuspokojovala. V roce 1930 se stal zakladatelem a předsedou Kruhu autorů písniček a operet KAPO, v němž do roku 1939 úspěšně hájil zájmy domácích skladatelů, textařů a nakladatelů populární hudby, zvláště proti tehdejšímu přívalu zahraniční produkce. Za německé okupace byl vězněn nacisty, po druhé světové válce byl činný v autorské organizaci OSA a pořádal četná vzpomínková vystoupení.

Byl jedním z prvních průkopníků náročnějšího přednesového šansonu. Jako příslušník studentské generace před první světovou válkou také dokázal včas zaregistrovat, organizačně podchytit a do českého prostředí přenést nový typ kabaretní zábavy, která byla odleskem západoevropských kulturních center.
Vedle textů a hudby k písním, kabaretních výstupů, dramat a dramatických adaptací vydal dvě knihy vzpomínek a několik románů pro sešitové edice. (zdroj životopisu: cs.wikipedia)

Ocenění

Jiří Červený - knihy

1922  0%Kabaretní brejle
1959  90%Červená sedma
1962  0%Paměti Mansardy
1941  0%Zahučaly hory
1948  0%Dar zapomnění
1942  0%Holanovy dcery
1928  0%Máňa
1947  0%Ožením se s kýmkoli
1942  0%Za světlem herecké slávy

Žánry autora

Humor Romány Pro ženy Literatura česká Historie

Štítky z knih

Hradec Králové

Červený je 0x v oblíbených.