Jenda Rajman životopis

česká, 1892 - 1965

Životopis

Narodil se koncem devatenáctého století v Rožďalovicích jako třetí syn v rodině knihaře. Vyučil se u svého otce a u pražského knihaře Ludvíka Bradáče (1885-1947), jenž je považován za zakladatele české moderní knižní vazby. Pak musel do první světové války, tři roky pracoval ve vojenském špitále na italské frontě, svůj pobyt zdokumentoval na mnoha fotografiích. Tyto fotografie byly v současnosti – po jejich vyčištění a zvětšení – prezentovány na několika výstavách u nás i v zahraničí.

Po návratu založil se svým otcem v Rožďalovicích novou knihařskou dílnu právě v budově č. 24. Až do začátku druhé světové války v ní zaměstnával až 6 lidí a tvořil své skvělé vazby. Shromáždil tu velký soubor nástrojů k výzdobě knih, například knihařských tlačítek, linek a rytin. S jejich pomocí vytvořil mnoho mistrovských vazeb kožených, pergamenových, plátěných nebo potahovaných vlastními originálně barvenými papíry.

Po roce 1948 musel ale propustit zaměstnance, jako živnostník byl různým způsobem šikanován. Díky přijetí do Svazu výtvarných umělců alespoň mohl sám pracovat. V té době vzniklo mnoho jeho mistrovských vazeb. Po jeho smrti dílnu provozovaly socialistické komunální služby a v ní zaměstnávaly dceru Mistra Rajmana, Blanku Hančarovou. (zdroj životopisu: https://rajman.cz/muzeum-klasickeho-kniharstvi/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jenda Rajman - knihy

2006  0%Vzpomínky na osvobození

Žánry autora

Literatura faktu Historie

Štítky z knih

Rajman je 0x v oblíbených.