Jegiše Abgarovič Sogomonjan životopis

Jeghiše Čarenc · pseudonym

arménská, 1897 - 1937

Životopis

Jegiše Čarenc, rusky: Егише Чаренц, arménsky: Եղիշե Չարենց, vlastním jménem Jegiše Abgarovič Sogomoňan, rusky: Егише Абгарович Согомонян (13.3.1897 — 27.11.1937) byl arménský básník, prozaik a překladatel; založil moderní arménskou literaturu.

Stal se obětí stalinského teroru, během tzv. \"Velké čistky\".

Narodil se v Carském Rusku v rodině obchodníka s koberci. V letech 1908-1912 studoval na střední škole v rodném městě, v roce 1915 se přihlásil do jednoho z arménských dobrovolnických oddílů, které se snažili zabránit arménské genocidě ze strany Turecka, a zúčastnil se obrany města Van. Roku 1916 začal v Moskvě studovat na Národní městské universitě Šaňavského. Komunistickou říjnovou revoluci přivítal, protože v ní viděl naději pro záchranu svébytnosti arménského národa a proto vstoupil roku 1918 do rudé armády, se kterou se zúčastnil bojů o Carycin a později i občanské války v Arménii.

Roku 1922 se vrátil do Moskvy, aby dokončil své vzdělání, a zapojil se plně do litrárního života, ve kterém byl pod vlivem Proletkultu propagátorem odmítání předrevolučních literárních tradic. V letech 1923 až 1925 působil v diplomatických službách v Turecku a v západní Evropě.

Své první básně publikoval ještě při studiu na střední škole. Zpočátku byl ovlivněn francouzským a ruským symbolismem, později dal své dílo do služeb revoluce a hledal nové estetické principy pro vyjádření revulučních idejí. Psal však také intimní, hluboce emocionální lyriku, a právě pro tu je dodnes vysoce ceňen. V polovině 30. let se však v jeho díle začal projevovat pesimismus, vyvolaný zřejmě rozčarováním z národnostní praxe v Sovětské svazu, za který byl ostře kritizován a který se stal nakonec záminkou k jeho fyzické likvidaci. Roku 1937 byl jako údajný kontrarevolucionář zatčen a obviněn z nacionalismu, trockismu a dokonce i terorismu. Ve vězení pak za nejasných okolností zemřel. Roku 1955 byl plně rehabilitován. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org; https://bit.ly/3iUt3TL)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jegiše Abgarovič Sogomonjan - knihy

1962  0%Sladký ohnivý svět
1985  72%Země Nairi
1958  0%Lenin a Alí

Žánry autora

Literatura světová Romány Poezie

Štítky z knih

arménská literatura

Sogomonjan je 1x v oblíbených.