Jaroslava Petrušková životopis

česká

Životopis

Odmalička ji zajímalo kreslení a tvoření. Jako dítě šila oblečení pro panenky a kreslila pohádkové postavy – princezny a víly z knížek, které ráda četla. Později každý papír pomalovala návrhy módních šatů. Vystudovala Průmyslovou školu textilní v Brně - výtvarný obor, kde tehdy vyučovali výborní profesoři – akademičtí malíři – Karel Jílek a Emanuel Hrbek. Po maturitě nastoupila jako oděvní návrhářka do n. p. Pleas, pletařských závodů v Havlíčkově Brodě, podniku s širokým sortimentem výroby vrchního pleteného ošacení i prádla s odbytem i do zahraničí (Velká Británie, Německo).

Dálkově ještě vystudovala pedagogický institut v Jihlavě. V roce 1970 se přestěhovala do Brna, založila rodinu a působila jako odborný zbožíznalec na Podnikovém ředitelství Textil a oděvy Brno.

Poslední léta před důchodem byla zaměstnaná u soukromých krejčovských firem jako návrhářka a stříhačka. Po odchodu do důchodu pak pracovala v soukromých výtvarných galeriích. Přes deset let také pracovala v kulturní komisi úřadu městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Se svým manželem hodně cestovala, nejčastěji po Itálii, Řecku, Francii, Rakousku, Švýcarsku, San Marinu, Monaku, Turecku i Alžírsku a dalších krásných zajímavých místech, kde navštívila nejkrásnější památky, galerie a muzea těchto zemí a odnesla si odtud nezapomenutelné vzpomínky. (zdroj životopisu: https://strucnahistorieodivani...)

Ocenění

Jaroslava Petrušková - knihy

2020  80%Stručná historie odívání v obrazech

Žánry autora

Literatura naučná Historie Umění

Štítky z knih

dějiny odívání

Petrušková je 0x v oblíbených.