Jaroslav Klenovský životopis

česká, 1922 - 2007

Životopis

Narozen jako Jaroslav Kořalník 23. ledna 1922 v Komárnu do rodiny vojenského důstojníka, který sloužil pod generálem Lužou – později známým členem českého protifašistického odboje. Rodina si po druhé světové válce změnila příjmení na Klenovský.
V roce 1944 utekl z totálního nasazení ve Vídni a přidal se k odboji působícím na Tišnovsku. Nikdy se nevyrovnal se smrtí své velké lásky Boženky Škrabálkové, kterou za podporu partyzánů nacisté zplynovali v koncentračním táboře Mauthausen těsně před koncem války (její osudy i působení odbojových skupin v okolí Tišnova popisuje kniha Je smutné opouštět svět na jaře od německé autorky Hermy Kennel, se kterou Jaroslav Kořálník spolupracoval).
Po válce vystudoval práva na Masarykově univerzitě a do roku 1948 byl předsedou Svazu protifašistických bojovníků. V roce 1949 byl na letišti v Chocni zastřelen jeho bratr Vlastimil, pilot československého letectva, při pokusu odletět na Západ. Jaroslav byl poté vládnoucím režimem několikrát vězněn a perzekuován. Zemřel v Brně po krátké nemoci 31. května 2007.
Ve svých knihách se zabýval především moravským protifašistickým odbojem a osudy svého bratra, kterého po pádu komunistického režimu politicky rehabilitoval.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jaroslav Klenovský - knihy

1999  70%Akce "LET"

Žánry autora

Literatura faktu Literatura česká Biografie a memoáry

Štítky z knih

Klenovský je 0x v oblíbených.