Jaroslav Danda životopis

Arthur E. Hales, J.W. Kingsley, Jaroslav Dyntr, Martin Adam, Benjamin Boeters, Oklahoma Jess, Jaroslav Čada, Hvízdavej Dan, J. W. Dynter, J. M. Adam · pseudonymy

česká, 1915 - 2003

Životopis

Narozen 6.3.1915 v Dušníkách u Prahy, zemřel 10.6.2003. MUDr., DrSc., docent dermatologie a venerologie, spisovatel - autor dobrodružných románů, publicista.

Přednosta dermatologické kliniky v Hradci Králové, se stal docentem v r. 1956, profesorem byl jmenován až v r. 1990 po pádu komunismu. Již jako student psal drobné novely a rozhlasové hry, později jako lékař napsal román z prostředí totálního nasazení Spoutaná lavina (1946), dobrodružný román Bílý vodopád (1947), detektivky Podružný případ (1964) a Konec cesty Lenky Bohdalové z lékařského prostředí (1988). Až po r. 1990 začal psát značné množství románů z Dalekého západu, nejdříve pod jménem Ben Boeters, později pod svým vlastním. V r. 1995 jej vydavatel Ivo Železný představil při oslavě stého čísla obnovených Rodokapsů jako svého nejúspěšnějšího autora: „Pan profesor svou tvorbou ve volných chvílích zřejmě baví nejen konzumenty nekomplikované četby, ale především sám sebe. Je to lékař, který kromě léčení kožních chorob a výuky lékařského dorostu poslal na onen svět pěknou řádku padouchů.“ Jinak se autor věnuje svému největšímu koníčku: dřevořezbě a keramice.

--

MUDr. Jaroslav Danda, DrSc, byl docent dermatologie a venerologie na lékařské klinice fakulty v Karlovy univerzity v Hradci Králové.
Autor řady prací ze svého oboru, spisovatel - autor dobrodružných, detektivních a humoristických románů, autor divadelních a rozhlasových skečů a autor jedné operety. (zdroj životopisu: i.s. abART)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.