Jaroslav Anděl životopis

česká, 1905 - 2005

Životopis

Rodák z Dobříva na Rokycansku se vyučil nejprve zámečníkem, přitahovala jej však elektrotechnika. Prošel elektromontážním podnikem, v letech 1930-1955 vedl vlastní firmu. Zároveň vystudoval ČVUT (Ing.), po 2. světové válce, v jejímž závěru se účastnil bojů o rozhlas, pak ještě Právnickou fakultu UK (JUDr.).
V roce 1955 byl zatčen poté, co si stěžoval na násilné vystěhování ze svého rodinného domu. Devět měsíců strávil ve vyšetřovací vazbě, sedm let ve výkonu trestu postupně na Pankráci, na Borech a v Leopoldově.
V září 1968 emigroval do Švýcarska. Nejen že zde i ve věku již důchodovém našel práci i v pořadí třetí manželku, ale brzy zaujal výrazné místo v krajanských kruzích. Byl zakládajícím členem Světového sdružení bývalých československých politických vězňů v exilu a Spolku Masaryk, působil také ve Svazu spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku.
Po roce 1989 se jako odborník a angažovaný občan zabýval podmínkami a okolnostmi vzniku právního řádu v posttotalitních zemích. Založil Svaz občanské sebeobrany a zastupoval restituenty před soudy, zasazoval se za potrestání komunistických zločinů.
Zemřel krátce po svých stých narozeninách. (zdroj životopisu: http://www.doklad-hubalek.cz/2005/04-duben/14_ANDEL_recenze.)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jaroslav Anděl - knihy

2005  0%Moje století

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

emigrace

Anděl je 0x v oblíbených.