Jaromír Sypal životopis

česká, 1930

Životopis

Narozen 13. 8. 1930 v Hartmanicích u Českých Budějovic. Pedagog a autor her pro děti i dospělé a knížek pro děti. V 80. letech ředitel Malého divadla v Českých Budějovicích. Napsal 50 her pro dětské divadelní soubory a loutková divadla a 14 her pro dospělé, jako pedagog vedl přes dvacet let v Kaplici úspěšný dramatický soubor a se stejným odhodláním vedl soubor loutkohry Jihočeského divadla.
V prosinci 2008 Jaromír Sypal pokřtil v obřadní síni českobudějovického magistrátu svou první pohádkovou knížku pro děti - osmadvacet mokrých příběhů sepsaných do knihy Vodnické pohádky.
Jako zástupce ředitele ZŠ v jihočeské Kaplici sehráli spolus s manželkou Květou významnou roli při konstituování moderního českého dětského divadla na přelomu 60. a 70. let. Pro svůj soubor při MDPM, později JKP (DS Racek), psal řadu původních textů. V 80. letech se manželé Sypalovi přestěhovali do Českých Budějovic, kde se Jaromír Sypal stal ředitelem Malého divadla. (zdroj životopisu: https://www.levneucebnice.cz/autor/jaromir-sypal/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.