Jaromír Gottlieb životopis

česká, 1957

Životopis

Mgr. Jaromír Gottlieb (* 1957 v Praze) – truhlář, pozorovatel hydrometeorologické stanice, učitel, vedoucí odboru kultury, ředitel muzea, hospodář.

Je rodilý Pražák. Dětství i triviální škola v Praze, blízko muzea. Ve Vrchlického sadech klukovské hry. Pak se vyučil uměleckým truhlářem. Líčí, jak jednou jako tramp (rád chodil sám) jel z Hanušovic domů přes Hradec. A tak se rozhodl, že Pedagogickou fakultu (obor ČJ – výtv. výchova) vystuduje tam. Po absolvování chvilku učil na LŠU.

Působil jako libáňský kantor na základní škole. „Do Libáně chodili učitelé za odměnu,“ říká. A jmenuje mužskou kantorskou partu, aby ta odměna byla jasná.

Ač Pražák původem, venkovní táhlo dotáhlo jej na Hydrometeorologickou stanici do Pece. Funkce – pozorovatel.

A odtud hned skok na dráhu úřednickou. Tři roky byl vedoucím odboru kultury na ONV v Jičíně. A odtud zpět ke kantořině, opět do školy na okraji – do Vysokého Veselí. Tam ho přijeli přesvědčovat. Přesvědčili. Dvanáctý rok je ředitelem Regionálního muzea a galerie v Jičíně. K poslednímu říjnu 2009 končí.

Jaromír je člověk nápadů. Muzeum, či on sám, spíš s partou přátel, je u mnoha konání, která obohatila život města a okolí. Rozvoj barokní komponované krajiny. Mariánská zahrada, Valdštejnova zahrada, dění v lodžii, úprava kostela ve věznici ve Valdicích… Nikdo z nás už nebude, ale smírčí kříž na Velišském hřebeni, kamenný obelisk na Holém vrchu budou důkazem myšlení a konání naší doby.

Jedním z produktů jeho vědeckého přístupu k současnosti, historii, ale i vizí do budoucna je jeho studie Jičín – město čtyř krajin. Krásně graficky vyvedená (spolupracoval s V. Šejnovou) nahlíží Jičín z pohledu jeho umístění do krajiny z hlediska přírodního a historického. Jako úběžník, východisko, křižovatku. Jaromír Gottlieb nepopisuje jen svůj náhled. Upozorňuje na dědictví, která nám i potomkům krajina a poloha sídla v ní dává. „Není to jen příběh Jičína či Valdic. Ale nás lidí. Při formování města by měl být souboj vizí…“ Mluví o nakládání s hodnotami. O současném krátkodechém, velmi utilitárním naplňování potřeb. O tom, že Jičín má v sobě daleko víc. Má obrovský potenciál. (zdroj životopisu: https://jicinsky.denik.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.