Jarmila Roušarová životopis

česká, 1900 - 1979

Životopis

Dipl.s. (diplomovaná sestra) Jarmila Roušarová byla významná osobnost ošetřovatelství a ošetřovatelského školství, pracovala v nemocnici, působila v Čs. Červeném kříži, zabývala se osvětou v péči o matku a dítě, napsala 1. českou učebnici ošetřovatelství a vypracovala Pokyny pro pracovní náplň funkce hlavní sestry.
V dětství ztratila rodiče - až v plnoletosti mohla opustit práci v obchodě a v letech 1922-24 studovat. V roce 1927 začala pracovat ve zdravotní stanici. O rok později byla vyslána na roční studia na Beford College v Londýně (veřejné zdravotnictví). Byla instruktorkou Masarykovy státní školy zdravotní a sociální péče. Významně přispěla k otevření očetřovatelských škol v Brně (1937) a Ostravě (1939).
V roce 1946 se stala ředitelkou Ošetřovatelské školy v Praze, v roce 1950 byla odvolána z pozice ředitelky SDS, nicméně pokračovala v práci nezlomena - jako řádová sestra v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. V roce 1960 získala titul Zasloužilá pracovnice ve zdravotnictví. (zdroj životopisu: http://bulovka.cz/; 1.LF UK)

Ocenění