Jarmila Doležalová životopis

česká, 1939

Životopis

Narodila se 13. listopadu 1939 jako Jarmila Šťulíková, sestra Marie, která bydlí v sousedním domě, je o rok a půl mladší. Poté, co Němci Ležáky zničili, všechny místní děti odvezli nejdříve do Pardubic, pak do dětského útulku do Prahy, odtud putovaly do sběrného tábora v polské Lodži, kde sestry Šťulíkovy oddělili od ostatních jako vhodné k poněmčení. Ostatní děti z Ležáků později zahynuly v plynové komoře.

Jarmila nakonec po dalších dvou přestupních stanicích skončila v rodině zemědělského inženýra Rudolfa Paetla v dnešním Puszczikowu v Polsku, tehdejší součásti Německa.
Paetlovi po válce sami ohlásili, že mají dítě k převýchově, v červnu 1946 ji zpět do Čech přivezl inspektor Josef Ondráček. Po návratu do Čech se sester Šťulíkových ujala nejdříve žena z vyhlazených Lidic, později dědeček a příbuzní ve Včelákově. Obě děti uměly jen německy. S rodinou Paetlových a jejich dvěma dcerami se stále občas stýká. Poprvé od války se viděli až na konci 50. let. Za komunistického režimu ale nebyly styky s "kapitalistickou cizinou" příliš vítané, což zkomplikovalo i přijetí ke studiu jednoho ze synů Jarmily Doležalové.

O sestrách, které přežily Ležáky, se při pietních akcích příliš nesmělo mluvit. Živější kontakty začaly až po roce 1989. Paetlovy považovala dlouho za svou širší rodinu, jejich dcery jsou pro ni nevlastními sestrami. Jarmilina sestra Marie přežila válku v rodině německého úředníka v polské Poznani, s německými náhradními rodiči se však nestýkala. Marie zemřela v roce 2018. (zdroj životopisu: http://domaci.ihned.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.