Jane Bowles životopis

americká, 1917 - 1973

Životopis

Jane Bowles, americká autorka a dramatička (22.února 1917 - 4.května 1973).
Narodila se do židovské rodiny v New Yorku dne 22. února 1917 Dětstvístrávila na Long Islandu . V pubertě se u ní vyvinula tuberkulózní tuberkulóza, tak jí matka vzala na léčení do Švýcarska, kde navštěvovala internátní školu . V tomto životním období začíná narůstat její vášeň pro literaturu. Ještě jako teenager se vrátila do New Yorku, kde tíhla k intelektuální bohémě z Greenwich Village.
Milostný život měla bohatý. V roce 1937 se setkala s Paulem Bowles, ihned v následujícím roce (1938) se vzali a jeli na líbánky do Střední Ameriky. Po sexuální stránce manželství fungovalo asi rok a půl. Poté Jane a Paul byli již pouze společníky v tomto vztahu. Oba byli bisexuální a oba vyhledávali sex mimo manželství. Nestyděli se za svou bisexualitu, Jane navštěvovala lesbické bary..
Jane se později v Mexiku seznámila s Helvetií Perkinse, která se stala jejím milenkou.
Manželé žiliv New Yorku až do roku 1947, kdy se Paul přesunul do Tangeru v Maroku. Jane ho následoval o rok později. Zde Jane měl intenzivní a komplikovaný vztah s marockou ženou jménem Cherifa.
Bowles, v důsledku alkoholismu ve svých čtyřiceti letech dostává mrtvici. Ta ovlivnila její zrak i další schopnosti, nicméně překonala tyto zdravotní problémy a pokračovala ve psaní. Její zdravotní stav se však postupně zhoršoval, a to navzdory různému ošetření v Anglii a ve Spojených státech, až musela být přijat na kliniku v Málaze ve Španělsku, kde v roce 1973 zemřela. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jane Bowles - knihy

1997  88%Dvě seriózní dámy
2003  80%V altánu

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry Romány Pro ženy

Štítky z knih

americká literatura divadelní hry

Bowles je 0x v oblíbených.