Jana Haklová životopis

česká, 1946

Životopis

Jana Haklová (*1946). Textil ji lákal od mládí, záhy
se naučila šít na šlapacím šicím stroji i další rukodělné textilní techniky. Šití patří k jejím oblíbeným činnostem. Mimo své zaměstnání absolvovala Školský ústav uměleckých řemesel a poté se věnovala textilní tvorbě.
Mnohé textilní techniky vyučovala v různých kurzech. Na přelomu tisíciletí se potkala s patchworkem. Začala se mu intenzivně věnovat, vyhledávat informace, navštěvovat kurzy a zahraniční výstavy. Od klasických quiltů záhy přešla ke tvorbě současných art quiltů. Je aktivně zapojená
do organizování patchworkového dění, především v Bohemia patchwork klubu, Art quilt clubu, spolupořádání me­zinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting a dalších, i mezinárodních, projektů a výstav. Je členkou SAQA.
Při tvorbě quiltů převážně používá vlastnoručně barvené látky. Většinou právě tento materiál je pro ni inspirující. Ráda zkouší stále nové způsoby zpracování povrchu quiltů. Velmi se těší ze strojového či ručního quiltování, které dodá plochému topu nový rozměr.
Účastním se tuzemských i zahraničních výstav. Pro 19. Carrefour Européen du Patchwork 2013 ve Francii připravila kolekci 24 současných quiltů. Mottem celé kolekce jsou „MOSTY“. Toto téma zpracovala různými
technikami, se kterými ráda pracuje. (zdroj životopisu: http://www.haklova.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jana Haklová - knihy

2016  0%Od patchworku po artquilt

Žánry autora

Literatura naučná Hobby

Štítky z knih

patchwork, quiltování

Haklová je 0x v oblíbených.
Osobní web autora