Jan Zajíc životopis

česká, 1950 - 1969

Životopis

Jan Zajíc (3. července 1950 Vítkov – 25. února 1969 Praha) byl český student, jenž spáchal sebevraždu po vzoru Jana Palacha právě v den 21. výročí komunistického puče v únoru 1948 na Václavském náměstí v Praze. Upálil se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Čin provedl v průchodu poblíž tehdejších kin Letka a Čas. Byl označen za Pochodeň č. 2.

Narodil se v rodině učitelky Marty (1916–1998) a Jaroslava (1917–2011) Zajícových. V roce 1965 začal studovat na střední průmyslové škole v Šumperku. Během studia se zajímal živě o literaturu i poezii, sám se pokoušel psát básně. Během období pražského jara s nadšením podporoval uvolnění ve společnosti.

Pohřeb Jana Zajíce se konal ve Vítkově v sobotu 2. března 1969 za účasti asi osmi tisíc lidí. Ohlas jeho činu byl výrazně nižší než v případě Jana Palacha. Přesto ale platí, že široká veřejnost věděla jak o Zajícově sebevraždě, tak o jejích politických motivech. Rodina Jana Zajíce zažila po jeho smrti a v souvislosti s ní řadu problémů. Matka přišla o místo učitelky, otec byl vyloučen z KSČ. Zajícova sebevražda oběma jeho sourozencům způsobila politické problémy při přijetí na vysokou školu, resp. při samotném studiu.

O Zajícovu památku dnes pečuje především Nadační fond Ceny Jana Zajíce, který v severomoravském Vítkově uděluje ceny nejvýraznějším žačkám a žákům a studentkám a studentům základních a středních škol regionu. Udělování ceny je přitom v rámci regionu významnou kulturní událostí. V roce 1991 obdržel Jan Zajíc in memoriam Řád T. G. Masaryka I. třídy. O rok později se jeho příběh stal základem úspěšného televizního filmu Jan. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Zaj%C3%ADc)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jan Zajíc - knihy

2016  82%Verše

Žánry autora

Literatura česká Poezie

Štítky z knih

Zajíc je 0x v oblíbených.
Osobní web autora