Jan Vaněk životopis

česká, 1930 - 2015

Životopis

Jan Vaněk (*25.srpna 1930 - †23.února 2015) hráč a trenér pozemního hokeje, sportovní novinář, překladatel ze švédštiny, autor publikací o pozemním hokeji a autor průvodce po Švédsku.

Jan Vaněk se narodil, aby takřka celý svůj život zasvětil sportu, zvláště pak propagaci a popularizaci pozemního hokeje v Československu a později v České republice. V roce 1946 stál u založení klubu pozemního hokeje HC 1946 Praga, jehož byl dlouholetým předsedou. Po skončení hráčské kariéry se naplno věnoval trenérské kariéře. To, že pozemní hokej bude jeho láskou a vášní na celý život potvrdil Jan Vaněk mimo jiné tím, že o pozemním hokeji psal a propagoval jej více než 50 let. Za celou tu dobu vyrostla, ba i odrostla celá řada vynikajících pozemkářů, jejichž pozemkářské výkony byly s největší pravděpodobností právě díky novinářské píli Jana Vaňka zvěčněny v některém z více než tisícovky jeho článků, reportáží a rozhovorů.

Jan Vaněk vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy se zaměřením na jazyky, konkrétně švédštinu. Svého času jako jeden z mála Čechů v tehdejší době ovládal švédštinu. Tím, že měl vždy blízko ke sportu, svoji švédštinu uplatňoval právě ve sportovní branži. Byl korespondentem několika švédských sportovních časopisů se zaměřením na fotbal a lední hokej. Pravidelně působil na postu tlumočníka švédské hokejové reprezentace. Ze Švédska pak českým sportovním fanouškům přinášel pravidelně informace, přispíval do sportovních novin a časopisů. Kdo z pamětníků 60. - 80. let minulého století by neznal sportovní magazíny, jakými byly tituly Gól, Stadión či Československý sport.

Byly to patrně jeho časté cesty do Švédska, které Jana Vaňka inspirovaly do té míry, že neodolal nabídce vydat průvodce po Švédsku. Kniha Švédsko: průvodce do zahraničí vyšla v roce 1992 , 1997 v nakladatelství Olympia. Druhé aktualizované vydání pak v roce 2003.

Byl to však pozemní hokej, který se stal Janu Vaňkovi celoživotní náplní. Působil nejdříve v roli hráče a později trenéra, v 90. letech 20. století se pak věnoval na postu redaktora popularizaci tohoto sportu. Od roku 1994 byl šéfredaktorem časopisu Náš hokej, který vycházel 15 let.

Zdroj:
http://www.pozemnihokej.cz/zemrel-jan-vanek-sportovni-novinar-prekladatel-a-hlavne-pozemkar-celym-svym-srdcem-i-dusi (zdroj životopisu: http://www.pozemnihokej.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.