Jan Truss životopis

kanadská, 1925 - 2022

Životopis

Jan Truss (* 03.05.1925 † 22.02.2022), narozená jako Jean Degg v Staffordshire ve Velké Británii (dcera Williama a Catherine Deggových), byla svými přáteli, rodinou a kolegy výstižně popsána jako přírodní síla.
Jan, oceněná autorka, vyučovala literaturu, umění a hudbu studenty v Albertě, než začala psát své vlastní příběhy. V roce 1972 vyhrála soutěž Alberta Search for a Novelist s „Bird at the Window“. Velmi malá vzpoura byl její druhý román, původně vydaný v roce 1977, a její třetí román Jasmína získal cenu Ruth Schwartz. Mezi její další romány patří Léto jede na koni, Červená a Peterovy mokasíny. Její povídky se objevily v časopisech jako Redbook, Chatelaine, v rádiu CBC a v různých sbírkách.
Jak napsala Jan ve své knize „Paper Bird“ –
\"Sledoval jsem, jak tichý měsíc ubíhá, a stále dokola jsem šeptal své první latinské slovo, to sloveso - renascor, renascor - a myslel jsem si, že chápu, co to pro mě skutečně znamená, moje navždy.\"
Jan Truss učila literaturu, umění a hudbu studenty v Kanadě, než začala svou vlastní spisovatelskou kariéru. V roce 1972 vyhrála soutěž Search for an Alberta Novelist pro Bird at the Window. V roce 1977 následoval její druhý román A Very Small Rebellion s doprovodnou hrou pro mládež. Její román Jasmin získal v roce 1983 prestižní cenu Ruth Shwartz. Mezi její další díla patří romány Summer Goes Riding, Red a Peter’s Moccasins. Její povídky se objevily v časopisech jako Redbook a Chatelaine, v rádiu CBC a v několika sbírkách – Kitchen Talk je jedna. Jan je také dramatik a libretista: Ooomerahgi O, Cornelius Dragon a A Very Small Rebellion všechny potěšily četné publikum.
Jan Truss žije v podhůří poblíž Water Valley Alberta, v dlouhých stínech kanadských Skalistých hor.
Zemřela ve svém venkovském sídle poblíž Water Valley v Albertě 22. února 2022 ve věku 96 let.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jan Truss - knihy

1993  92%Jasmína

Žánry autora

Pro děti a mládež Dívčí romány

Štítky z knih

Truss je 0x v oblíbených.