Jan Šťastný životopis

česká, 1884 - 1967

Životopis

* 16. 5. 1884 Mníšek pod Brdy, + 12. 9. 1967 Řevnice
český knihtiskař.
Otec Jana Šťastného byl hrnčířem v Mníšku a bydlel v chalupě čp. 141. Tam se také narodil syn Jan (Jan měl ještě dva sourozence - bratra Josefa a sestru Marii). Protože hrnčířina rodinu nemohla uživit, otec odešel za prací do Prahy, kde pracoval v kamnářské dílně, zatímco rodina zůstala v Mníšku. V Mníšku Jan absolvoval tři třídy obecné školy. Potom se celá rodina přestěhovala do Prahy a Jan dokončil školu na Smíchově.
Vyučil se tiskařem ve Stýblově tiskárně. Po vyučení přijal místo vedoucího tiskárny u fy Müller v Benešově. Roku 1911 se osamostatnil, když si na dluh koupil od bratří Procházků knihtiskárnu v Sedlčanech. Jako majitel tiskárny byl Jan Šťastný zároveň majitelem a odpovědným redaktorem regionálního časopisu Povltavský obzor. Válečné události v r. 1914 přerušily jeho vydávání, které po válce už nebylo obnoveno.
Po 10 letech působení v Sedlčanech si Jan Šťastný přestěhoval tiskárnu do Řevnic. V roce 1928 zde založil nový regionální časopis Kazín, věnovaný zájmům kraje zbraslavského a okolí. V roce 1932 organizuje Sjezd mníšeckých rodáků a v roce 1948 vydal o svém rodném městě knihu "Městečko pod Skalkou" v nákladu 1000 ks o 360 stranách velkého formátu.
Napsal také své paměti: Běh mého života a kronika čp. 165 v Řevnicích. (zdroj životopisu: http://www.prostor-ad.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.