Jan Macháček životopis

česká, 1965

Životopis

Jan Macháček je novinář a hudebník. Narodil se v Praze roku 1965. Od roku 1979 do roku 1983 studoval na gymnáziu v Praze 5, Radotíně. Následné studium na VŠE nedokončil.

Od roku 1983 do roku 1986 byl členem hudební skupiny The Plastic People of the Universe se kterou nahrál dvě studiová alba (v té době skupina nesměla živě vystupovat). Od roku 1985 dodnes je kytaristou skupiny Garáž (dnes Tony Ducháček and Garage). V 80.letech byl činný v řadě disidentských a nezávislých publikačních aktivit, je signatářem Charty 77.

Po roce 1989 se stal redaktorem týdeníku Respekt, od léta 1990 se v Respektu zabýval ekonomickou a transformační tématikou. Psal vysvětlující články, analýzy, komentáře, rozhovory, které se věnovaly všem aspektům ekonomické transformace, především pak privatizaci. Je autorem bezpočtu investigativních reportáží na téma privatizační podvody, tunelování bank, podvody a defraudace na kapitálovém trhu. Je nositelem několika novinářských ocenění (nejlepší ekonomický novinář, nejlepší finanční novinář apod.).

V roce byl půl roku v USA jako stipendista National Forum Foundation, o čtyři roku později působil na University of Michigan jako Michigan Journalism fellow. Kariéru v Respektu uzavřel na postu zástupce šéfredaktora.

Po té psal komentáře anglicky do Prague Business Journal, krátce byl komentátorem deníku MfDnes. V současnosti je komentátorem Hospodářských novin. (zdroj životopisu: http://janmachacek.webgarden.cz/zivotopis-2/jan-machacek.htm)

Ocenění (1)

2009 - Cena Ferdinanda Peroutky