Jan Leopoldovič Larri životopis

lotyšská, 1900 - 1977

Životopis

Jan Larri se narodil 15. února 1900 v Rize. Osiřel předčasně - ve věku devíti let - a od té doby se potuloval, pracoval jako hodinářský učeň a jako číšník v hospůdce. V 1. sv. válce narukoval jako voják carské armády, ale během velké říjnové revoluce přešel na stranu sovětu.
Po demobilizaci pracoval v novinách v Charkově, Leningradě a Novgorodu. Vystudoval Přírodovědnou fakultu, obor biologie na Leningradské státní univerzitě. Posléze pracoval jako ředitel rybího závodu.
Prvá literární díla začal psát již ve 20. letech 20. století, ale naučné vědecko fantasické romány psal až ve 30. letech. Jeho první knihou byl nepříliš úspěšný příběh "Okno do budoucnosti" (1930). Nicméně utopistický román "Země šťastného" (1931 ) se těšil velikému ohlasu. Autor v něm odrážel své názory na blízkou budoucnost komunismu, ve kterém neexistuje místo pro totalitarismus a lži, začíná expanze do vesmíru, leč rozvoj je ohrožen globální energetickou krizí. První vydání příběhu muselo čekat několik desetiletí.
Larri je známý pro svou dětskou knihu "V říši obrů" (1937). V příběhu se sourozenci Karik a Valja stali malými a putují ve světě hmyzu. V roce 1987 byla kniha zfilmována.
V roce 1940 začal Larri psát satirický román "Nebeský host", ve kterém vykresloval světový řád obyvatel Země z pohledu mimozemšťanů. Zpracované kapitoly zasílal jednotlivě Stalinovi - "jedinému čtenáři" tohoto románu, jak byl přesvědčen. Po odeslání sedmé kapitoly byl v dubnu 1941 zatčen. Dne 5. července 1941 trestní tribunál Městského soudu v Leningradu odsoudilo Larriho k desetiletému žaláři, po němž následovalo pětileté období, kdy měl zakázáno jakkoli veřejně působit.
Rehabilitován byl až v roce 1956. Po vězení ještě napsal dva dětské romány: "Dobrodružství Kuka a Kukki" (1961) a "Poznámky školačky". Posledním známým literárním počinem spisovatele byla pohádka "Statečný Tilli: zápisky štěněte psané ocasem", které vyšly v dětském časopise Murzilka. (zdroj životopisu: Wikipedie (ruský jazyk))

Ocenění