Jan Kanyza životopis

česká, 1947

Životopis

Tento populární český herec se narodil 25. října 1947 v Lipníku nad Bečvou. Jako malý kluk se učil hrát na různé hudební nástroje, jako je například klavír, saxofon nebo klarinet. Herectví studoval na DAMU, které zdárně ukončil v roce 1970. Jeho profesorem byl Miloš Nedbal, který si ho velmi pochvaloval. Vystupoval na různých divadelních scénách. Stálému angažmá se bránil. Nikde nechtěl totiž zůstat natrvalo.

Hraje jak ve filmech, tak v televizních seriálech. Střídá kladné a záporné postavy. Kromě herectví se věnuje také malířství, které je jeho velkou vášní. Své obrazy vystavoval kromě České republiky také například v USA, v Německu, ve Francii nebo ve Švédsku. Také ilustruje knihy pro děti. Velmi často se věnuje dabingu. K nejznámějším zahraničním hercům, kterým propůjčil a propůjčuje svůj hlas patří hlavně George Clooney a Michele Placido.

Zatím jeho posledním filmem je historický příběh Jménem krále z roku 2008. V posledních letech se velmi často objevuje v seriálech televize Nova, jako je HOSPODA, ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ 2. a EXPOZITURA. Seriál byl natočen podle scénáře Josefa Klímy a Janka Kroupy. Manželka Jana Kanyzy se jmenuje Žofie a je numeroložka.

Ocenění