Jan Gotlib Bloch životopis

Ivan Stanislavovič Bloch, Ivan Bloch · pseudonymy

polská, 1836 - 1902

Životopis

Byl polský bankéř a železniční průmyslník, který svůj soukromý život zasvětil studiu moderního válečného průmyslu. Narodil se jako Žid a konvertoval ke kalvinismu, vynaložil značné úsilí na to, aby se postavil proti převládající antisemitské politice carské vlády, a sympatizoval s rodícím se sionistickým hnutím.

Bloch studoval na univerzitě v Berlíně, pracoval ve varšavské bance a poté se přestěhoval do Petrohradu, hlavního města Ruské říše (která v té době spravovala většinu polských zemí). Tam se podílel na rozvoji ruských železnic, a to jak při financování výstavby nových železnic, tak při psaní výzkumných prací na toto téma. Založil několik bankovních, úvěrových a pojišťovacích společností. V roce 1877 byl jmenován členem vědeckého výboru ruského ministerstva financí.

Blocha zaujalo vítězství Severoněmeckého spolku nad Francií ve francouzsko-pruské válce v letech 1870–1871, které mu naznačilo, že řešení diplomatických problémů válčením se stalo v Evropě zastaralé. V roce 1898 vydal své šestisvazkové mistrovské dílo "Válka budoucnosti: Pravděpodobné politické a hospodářské následky války mezi velmocemi". Autor ve svém díle předpovídá průběh a následky budoucí války mezi velmocemi s přihlédnutím k vývoji vojenské techniky a taktiky. Zároveň se obsáhle zabývá hospodářskými, sociálními a politickými důsledky takové války i následného míru, včetně odzbrojení. Jeho podrobná analýza moderního válčení, jeho taktických, strategických a politických důsledků, byla široce čtena v Evropě.

Bloch se zúčastnil první Haagské mírové konference v roce 1899 a distribuoval kopie své práce delegátům diplomatických misí 26 států, ale bez úspěchu. Na šíření Blochových postřehů pracoval i britský publicista W. T. Stead. Blochův teoretický výzkum byl odmítnut nebo ignorován. Ignorace Blochobových varovných tezí ze strany vojenských odborníků a politických elit se Evropě vymstila v první světové válce. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.