Jan Dlask životopis

česká, 1973 - 2023

Životopis

Mgr. Jan Dlask, Ph.D. (* 1973 v Pardubicích) působil jako odborný asistent finské literatury, Oddělení finských studií, Ústav obecné lingvistiky, FF UK v Praze. Byl též překladatelem, editorem a autorem odborných článků ohledně finské literatury. Vystudoval finštinu a švédštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Zde na oddělení finských studií vědecky a pedagogicky působil od roku 2002. Přednášel hlavně finskou literaturu, její české překlady také recenzoval v kulturním tisku. Absolvoval několik zahraničních stáží, mj. na univerzitách v Helsinkách a v Turku ve Finsku. Specializuje se na švédskojazyčnou literaturu z této země, často z literárněsociologické perspektivy (např. prizmatem koncepce literárního pole Pierra Bourdieua). Dříve také externě vyučoval švédštinu a finštinu na Univerzitě Pardubice a příležitostně z těchto jazyků překládal či tlumočil.


Dne 21. prosince 2023 se Jan Dlask stal jednou ze 14 obětí masové střelby na půdě FF UK. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Dlask)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jan Dlask - knihy

2018  93%Dějiny finskošvédské literatury

Žánry autora

Literatura naučná O literatuře

Štítky z knih

finskošvédská literatura

Dlask je 0x v oblíbených.